Hälsning från Moçambique

28.11.2022 kl. 08:43
På 1980 och 90-talet jobbade Ulla-Gun och Arne i Sierra Leone i åtta år. Därefter har Ulla-Gun jobbat
i församlingen i Östersund och Arne med flyktingmottagning på kommunen. Nu är båda pensionerade,
men upplever att missionskallelsen fortfarande lever.

Det är cirka 15 km till Morrumbene, det närmaste samhället och till den närmaste staden Maxixe är det 40
km. Utbildning har alltid varit den primära uppgiften. Nu finns utbildning från förskola till universitet.

Pastorsseminariet är under avveckling till förmån för universitetet, där den teologiska utbildningen
är den huvudsakliga fakulteten just nu. Det finns 3000 skolelever. Kyrkan och staten driver skolorna
tillsammans och det finns ibland oklarheter om vem som ska göra vad t.ex. vad gäller underhåll.

– Sedan 2010 har vi rest till Cambine flera gånger, berättar Ulla-Gun. Vi har renoverat ett ”Barnens
hus” och 2017 startade vi en liten förskola, som stöds av Metodister i Sverige. Vi har också fortsatt
att stödja barn- och ungdomsverksamheten som församlingen på Cambine har. ”Estrela”, stjärna, är
ett program med bland annat bibelundervisning, drama och sånger för barn, som min mamma med
flera jobbade fram.

Det lever vidare i kyrkan på många platser, trots att materialet för länge sedan har tagit slut. Flera i kyrkan efterlyser det. De ansvariga för barn- och ungdomsarbetet på centralkontoret
har nu fått en kopia som hjälp till att göra nytt material.

– Vi reste ut i höst den 18 september på tre månader, säger Ulla-Gun. Vi ville försöka få igång
projektet ”Livets frö”, som missionsrådet i Finland där jag också är med, stöder. Det har legat på is i
flera år bland annat på grund av coronan. Projektet är riktat till barn och ungdomar i skolorna. Tanken
är att med hjälp av till exempel seminarier, väcka medvetenhet och öka kunskapen om vikten av
skola och utbildning och farorna med missbruk av alkohol och droger. Det finns ett stort problem i
hela Moçambique med att barn redan i tidig ålder och ungdomar hoppar av skolan.

– Cambine har också fått problem med missbruk bland ungdomar, fortsätter Ulla-Gun. En lokal koordinator
som studerar till pastor har anställts på deltid och ett kontor har renoverats åt henne. En
undersökning av dessa båda områden har gjorts och håller på att sammanställas, som grund till
seminarier och utvärdering.

– Lite frustrerande för oss är att allt tar så lång tid! suckar Ulla-Gun. Vi hade hoppats att det första
seminariet skulle ha kunnat hållas innan vi åker hem, men så blir det inte. Skolorna stänger nu i
veckan och fram till mitten av januari för sommarlov.

Förskolan är igång och där har vi jobbat med att renovera igen, bland annat på grund av att marken rör sig och att byggnaden har använts av andra
under coronatiden. Vi bygger också en bättre lekplats.

– Vi försöker tala om vikten av ett fungerande barn- och ungdomsarbete i församlingen, berättar Ulla-Gun, som en viktig del att stärka barn och ungdomar och rusta dem för framtiden. Försam-lingens ungdomsverksamhet försöker också att få med flera i sina aktiviteter för att motverka sysslo-löshet som bidrar till uttråkning.

– En viktig del har också varit att bygga nya relationer och stärka gamla. Jag övar upp min xitswa, vilket är det huvudsakliga språket som vi har använt för att kommunicera.

Ulla-Gun och Arne är tacksamma för den meningsfulla tid de får ha på Cambine. De upplever att den är uppskattad och de vill gärna återkomma när det finns möjlighet. De är tacksamma för fortsatt förbön och stöd för arbetet i Cambine, där det finns många stora behov.

På vår Facebook-sida "Metodistkyrkans mission" kan du läsa mer om deras vistelse.

Intervju: Birgit Grönqvist (publicerad i Kustbandet nr 4 november 2022)

Cata Ekman-Niemi-Kaija

Brytningstider - Kustbandet nr 1-mars 2023

I slutet av januari hade vi bott 17 år i Lovisa. Utanför våra fönster på den andra sidan av gatan ligger Lovisaviken. Under vår tid har man aldrig tidigare brutit upp isen med en isränna, men i år hände det. En eftermiddag i mitten av februari började en liten bogserbåt, som varit i arbete inne i viken sedan förra sommaren, att bryta en ränna ut mot havet, men isen var för tjock. Läs mera »
28.03.2023 kl. 09:07

Ny nattvardsording

Det har funnits behov av en kortare nattvardsordning i slutet av gudstjänsten - en regelrätt nattvardsgudstjänst upplevs lätt tung och när vi kombinerar gudstjänst och nattvardfirande känns det som två gudstjänster efter varandra.Läs mera »
27.03.2023 kl. 11:59

Bön för Mocambique sö 12.3

Söndagen 12.3 är det gemensam kollekt- och bönedag för Mocambique. Ulla-Gun och Arne Ångman tillbringade tre månader i Cambine hösten 2022. De har gjort en powerpoint om deras resa och info om projektet som kan visas på gudstjänsten.Läs mera »
11.03.2023 kl. 19:51

Video från Ukraina

Kolla videon om den aktuella situationen som är gjord av metodistkyrkan i Ukraina.Läs mera »
08.03.2023 kl. 13:51

Historier från Ukraina

På fjärde våningen i hjärtat av Lviv i Ukraina hittar du en varm oas, en hoppets gemenskap. Den palatsliknande byggnaden var tidigare ett kasino och en bordell, i dag är den hemvist för Lvivs kristna teater med det catchiga namnet "Resurrection" och ovanför teatern ligger United Methodist Student Center och St John's metodistkyrka.Läs mera »
06.03.2023 kl. 08:24

Världsböndagen

Från solens uppgång till dess nedgång – samma gudstjänst firas runt hela jorden samma dygn den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord – i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 100 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. I Finland har vi varit med sedan 1960.Läs mera »
27.02.2023 kl. 09:27

Böner för rättvisa och fred

Den 24 februari har det fruktansvärda kriget i Ukraina har pågått i ett år. Även om mediernas uppmärksamhet har minskat fortsätter kriget med oförminskad styrka och situationen i Ukraina blir allt svårare. Det finns ett desperat behov av bön och stöd både i form av hälsningar och ekonomiskt stöd. Hörsamma detta, behoven växer bara. Vi ber:Läs mera »
24.02.2023 kl. 00:14

Kvalitet

Det bästa sättet att få någon att känna sig utanför är att börja en samling med att säga: ”Och nu ska vi sjunga en sång som alla kan.” Inga sångböcker, ingen text på storskärmen! Alla kan ju den! Alla utom nykomlingen.” Hen står där och tittar på när alla klämmer i med hög röst och stor glädje. Hen undrar säkert om det var en så bra idé att komma hit. Bara ett exceptionellt bra möte i övrigt kan rädda nykomlingen från ett beslut att aldrig komma tillbaka till denna inåtvända och exkluderande gemenskap. Läs mera »
03.02.2023 kl. 20:00

Andaktsboken Rätt kurs

Dags för nya vanor? Beställ andaktsboken Rätt kurs för 34e/ år så får du den direkt till din postlåda. För prenumerationer i Finland kan du också kontakta Monica Wiik mewiik@live.com eller Läs mera »
24.01.2023 kl. 09:38

Böneveckan för kristen enhet

Idag börjar Böneveckan för kristen enhet som är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 120 länder. Den infaller 18-25 januari, alltid samma datum varje år. Årets 2023 material har förberetts av Minnesotas kristna råd och temat är ”Gör det goda, sträva efter rättvisa” (Jesaja 1:17). Materialet innehåller böner, bibeltexter, reflektioner och introduktion och bakgrund till temat.Läs mera »
18.01.2023 kl. 13:10

Till vem skrevs sången?

Poesin i våra sånger ska inte underskattas. Vi predikanter kan använda de rätta orden, men poeten har förmågan att hitta de vackra orden i sköna kombinationer. Och skönheten är ett av de sätt som Gud uppenbarar sig på! Läs mera »
05.01.2023 kl. 19:00

För att tända ljus…

I början av december besökte jag Ukraina för tredje gången i år. Situationen blir allt värre och kriget tar hårt på pastorernas och ledarnas styrka. Trots detta pågår ett fantastiskt arbete med gästfrihet för andra ukrainare och omsorg om människor i samhället. I kyrkorna samlas människor för gudstjänst, bönemöten och till och med ungdomsarbete, och där det inte är möjligt att träffas personligen träffas människor på nätet. På grund av de omfattande attackerna mot kritisk ukrainsk infrastruktur är elförsörjningen instabil, ofta avbruten i flera timmar, och på kvällen blir det kolmörkt. Det är farligt att gå i de mörka gatorna i städerna. Läs mera »
30.12.2022 kl. 18:38

Julen är här och vi vill önska er en välsignad helg!

”Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning.” - Johannesevangeliet‬ ‭1‬:‭14‬ Finlands svenska metodistkyrka önskar alla en riktigt välsignad och fridfull jul!Läs mera »
24.12.2022 kl. 10:52

Vi kan ta det så olika

Jag gick på Mannerheimvägen en eftermiddag i december för några år sedan. Julbelysningen på Sokos påminde om att Julen står för dörren. Jag hade just varit i en butik, och jag log för mej själv, eftersom julsångerna hade varit så härliga att lyssna till. På gatan kom tre ungdomar från vår ungdomsklubb ”Basic”. Vi stannade för att byta några tankar. ”Och här går du och julstressar”, sade en av pojkarna. Jag blev häpen.Läs mera »
16.12.2022 kl. 20:00

Vi och vår värld - Kustbandet november 2022

”Advent är mörker och kyla.” Så börjar en av våra nyare advents-psalmer. Och så blir det väl de närmaste månaderna, eftersom vi är inne i den årstiden. Tyvärr är det också mörkt och kyligt människor och länder emellan på många håll i vår värld. Också i våra egna nordiska länder, städer och hem finns mycket mörker och kyla. Vi får be som i psalmen att Herren Kristus kommer hit i tid.Läs mera »
27.11.2022 kl. 15:01

Pusselbiten

På höstlovet för ett par veckor sen gjorde vi i vår familj ett 1000-bitars pussel och ett 500-bitars pussel.Läs mera »
03.11.2022 kl. 22:07

Takplåten som blåste av i stormen återanvänds!

I en storm den 17 september blåste taket av från det ena parhuset och nu har man ny användning för det. Det blir regnskydd för förrådet.Läs mera »
02.11.2022 kl. 21:44

Årsboken är färdig

Metodistkyrkans årsbok är färdig och håller på att delas ut/ postas. Vill du ha den i elektroniskt format så sätt ett meddelande till cata(at)metodistkyrkan.fi. Nästa årskonferens blir 31.8-3.9.2023, platsen fastställs senare.Läs mera »
29.10.2022 kl. 00:32

Liturgi

Tore hade varit i USA ett helt år och studerat och nu kom han tillbaka till Överås, Metodistkyrkans teologiska seminarium i Göteborg. – Alla våra gudstjänster har liturgi! Det är bara en fråga om vilken liturgi vi använder, sa han. Vi var alla chockade. De flesta av oss var från de lågkyrkliga församlingarna i Norge. Själv kom jag från det som skulle kunna kallas en mellankyrklig församling med metodistiska mått mätt. Och det tog en stund innan vi förstod vad han menade.Läs mera »
28.10.2022 kl. 07:00

Att utveckla rötter

Jag är ingen aktiv odlare och sätter inte mycket tid på växter. Men förra vårvintern testade jag en sak i caféet i min kyrka. Jag köpte en murgröna och många olika sorters små glasvaser. Sen klippte jag loss murgrönans alla kvistar och satte en liten kvist i varje vas. Allt eftersom tiden gick hände det grejer i vaserna. De små kvistarna trivdes tydligen i vattnet. När sommaren kom hade rötter utvecklats och det grönskade ordentligt. Läs mera »
21.10.2022 kl. 08:44

Händer

Händer är kanske ett av det viktigaste vi har, skriver Pikkis Sederlöf, och leder oss vidare i en reflektion.Läs mera »
14.10.2022 kl. 06:00

Storm på Nyadire

Den 17 september var det storm i Nyadire, Zimbabwe. Taket på det ena parhuset på Home of Hope blåste av! Alla barn och vuxna klarade sig oskadda. En av kollekterna på årskonferensen i Grankulla gick till förmån för arbetet bland ukrainare och till detta ändamål.Läs mera »
03.10.2022 kl. 07:55

Trons gemenskap - Kustbandet september 2022

Hösten har gjort sitt intåg och med den Metodistkyrkans årskonferens. I år hölls den på Arbetarakademin i Grankulla den 22–25 september i ett kyligt men vackert väder. Man hade hotell och mötesutrymmen i samma byggnad och vacker natur runtomkring. Måltiderna intogs i den i vitt renoverade gamla fina huvudbyggnaden. Konferensens tema var ”Olika tillsammans”. Programmet upptogs de första två dagarna mest av förhandlingar, som det brukar vara. I tidningen finns några glimtar. Andakter hölls av Marjan Roayaii, Camilla Klockars och Hans Wallstedt, från Metodister i Sverige. Fredagen avslutades med ett offentligt möte där Christa Mickelsson och Markus Österlund delade med sig av sina olika upplevelser. Läs mera »
01.10.2022 kl. 09:13

Tacksamhet och glädje - en bön

Att få vara tacksam hör till ett positvt sinnelag. Det betyder INTE att livet skulle vara utan motgångar och problem. Kampen kan nog så hård ändå. Med en positiv kampanda får problemen kraft att söka en lösning. Det kallas att växa som människa. Det gör ont att växa och lämna det gamla och komma in en ny fas av livet. Men TACK är ett ord med styrka och hopp.Läs mera »
30.09.2022 kl. 19:55