Suomen ruotsinkielisen metodistikirkon tehtävänä on ”olla kirkko yhteiskunnan keskellä, kohdata ihmiset Jumalan rakkaudella ja auttaa heitä tulemaan Jeesuksen seuraajiksi”. Uskomme kirkkoon, joka toimii aktiivisesti ihmisten parissa kirkon ympärillä, yhteiskunnan keskellä.

Arvomme

  • Kirkko, joka perustuu Jumalan sanaan ja elää lähellä Jumalaa
  • Kirkko, joka varustaa
  • Yhteisö, joka jakaa elämää
  • Kansa, joka rakentaa suhteita

Metodistikirkossa on tavoitteena, että jokainen palvelutehtävä ja kaikki toiminta tähtäävät opetuslapsien tekemiseen sekä maailman kokonaisvaltaiseen muuttamiseen. Tämä tarkoittaa toimintaa, jossa

1. julistetaan evankeliumia sekä etsitään ja toivotetaan tervetulleeksi ihmisiä Kristuksen ruumiiseen,

2.johdatetaan ihmiset omistautumaan koko elämällään Jumalalle vedessä ja hengessä tapahtuvan kasteen sekä uskon kautta Jeesukseen Kristukseen,

3. kasvatetaan ihmisiä kristilliseen elämään palvonnan, sakramenttien, hengellisten oppien sekä muiden armonvälineiden, kuten yhteenkokoontumisten kautta,

4. lähetetään ihmisiä maailmaan elämään rakastavasti ja hurskaasti Kristuksen palvelijoina parantaen sairaita, ruokkien nälkäisiä, huolehtien muukalaisista, vapauttaen taakoitettuja, olemaan myötätuntoisia ja huolehtivia sekä kehittämään yhteiskunnallisia rakenteita yhdensuuntaisiksi evankeliumin kanssa sekä

5. jatkuvasti etsitään sekä toivotetaan ihmisiä tervetulleeksi Kristuksen ruumisyhteisöön. Tätä työtä koordinoidaan eri toimialojen kautta.

Toimintaa on Suomessa ruotsiksi ja suomeksi, omissa vuosikonferensissä. Suomenkielisestä työstä Suomessa vastaa Suomen metodistikirkko.
 

Kirkon vastuu ja turvalliset seurakunnat

Ennaltaehkäisyohjeet seksuaalisen ja muun hyväksikäytön välttämiseksi

Voimme ryhtyä toimiin seksuaalisten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi. Voimme lisätä henkilöstön ja vapaaehtoisten tietoisuutta koulutuksella ja tiedottamisella. Kaikille ihmisten kanssa työskenteleville neuvonta on tärkeä ja hyödyllinen väline. On myös mahdollista järjestää työ ja toiminta siten, että väärinkäytösten riski pienenee.

Tätä ennaltaehkäisevää työtä tehdään tietenkin ensisijaisesti sellaisten ihmisten suojelemiseksi, jotka voivat joutua uhriksi. Se on kuitenkin myös keino suojella työntekijöitä ja vapaaehtoisia. Järjestämällä työtä viisaasti luomme suuremman turvallisuuden kaikille kirkon toiminnassa mukana oleville ihmisille, erityisesti lapsille ja nuorille.

 

Sinulle työntekijänä tai vapaaehtoisena:

  • Kohtele kaikkia kohtaamiasi ihmisiä kunnioittavasti ja arvokkaasti.
  • Vältä pilkkaamista tai loukkaavia kommentteja ihmisistä tai ihmisille.
  • Vältä myös suosimista, liiallista läheisyyttä ja ”myönteisiä” kommentteja ulkonäöstä tai vastaavaa, jotka ylittävät henkilökohtaisen koskemattomuuden rajat. Eri ihmiset asettavat nämä rajat eri tavoin, ehkä myös eri tilanteissa eri tavoin - aina on kunnioitettava yksilön ja ympäristön tapaa asettaa nämä rajat.
  • Jos kyseessä on rippi- tai säännöllinen sielunhoitotilaisuus, siitä ilmoitetaan henkilöstötoimikunnan johtajalle tai seurakuntaneuvoston puheenjohtajalle.
  • Alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten kanssa keskusteltaessa muille on ilmoitettava, että keskustelua käydään. Varmista, että nuorelle ilmoitetaan tästä. Keskustelu voidaan käydä myös julkisella paikalla, kuten kahvilassa tai vastaavassa.
  • Kun esirukoilet, kysy ennen käsien laskemista, haluaako henkilö sitä. Aseta kätesi vain olkapäälle tai päähän.
  • Muista oma käyttäytymisesi ja ole tietoinen siitä, että asiat, joita teet tai sanot, voidaan ymmärtää tai tulkita väärin, vaikka sinulla olisi parhaat aikomukset.
  • Älä pelkää kysyä neuvoa tai ohjausta johtajaltasi tai muulta ammattilaiselta, kun tarvitset sitä.

Kaikkien lasten kanssa työskentelevien tulisi esittää rikosrekisteriote. Rikosrekisteriote tarkoittaa rikosrekisteriotetta, joka esitetään työnantajille, viranomaisille, oppilaitoksille tai vapaaehtoistoiminnan järjestäjille Suomessa, kun henkilö aloittaa työskentelyn alaikäisten kanssa.

Ote tarvitaan vain yli kolme kuukautta kestävään työsuhteeseen, ei yksittäiseen lastenhoitotehtävään. Työnantajan (seurakunnan) velvollisuus on pyytää rikosrekisteriote uudelta työntekijältä, mutta uuden työntekijän on itse tilattava ote Oikeusrekisterikeskuksesta.

KIRKON VELVOLLISUUS SUOJELLA IHMISTEN KOSKEMATTOMUUTTA
Kirkolla on yhdessä muun yhteiskunnan kanssa vastuu siitä, että lapsia ja nuoria suojellaan kaikenlaiselta hyväksikäytöltä. Finlands svenska metodistkyrkanilla on varautumissuunnitelma, jonka avulla käsitellään kirkon pastoreiden, työntekijöiden tai vapaaehtoisten johtajien epäilyjä tai tapauksia seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tämä varautumissuunnitelma ei korvaa poliisin ilmoitusta, lastensuojeluilmoitusta ja tutkintaa. Tapaukset, jotka on ilmoitettava poliisille, ilmoitetaan. Sillä pyritään kuitenkin käsittelemään kaikki ilmoitukset ammattimaisesti ja asianmukaisesti.

LASTEN JA NUORTEN HYVÄKSIKÄYTTÖ
Lapsen hyväksikäyttö rikkoo Jumalan käskyjä ja pettää ihmisiä, joiden pitäisi luottaa niihin, jotka ovat vastuussa heidän kasvustaan ja kehityksestään.

Pastori tai seurakunnan työntekijä, joka syyllistyy seksuaaliseen hyväksikäyttöön, pettää kutsumuksensa palvella muita ja sitä kristillistä yhteisöä, joka on antanut hänelle auktoriteetin ja vastuun. Seksuaalinen hyväksikäyttö on tuhoisaa niille, joita se loukkaa. Sillä on syvät ja usein pitkäkestoiset seuraukset. Se on hyökkäys kaikkea sitä vastaan, mihin uskomme ihmisarvosta ja -arvokkuudesta.
Jos hyväksikäyttäjä on pastori tai seurakunnan työntekijä, hyväksikäyttö voi rasittaa tai tuhota koko suhteen Jumalaan.

Totuuden salaaminen, vähättely tai kieltäytyminen totuuden kohtaamisesta voi merkitä sitä, että hyväksikäyttäjää suojellaan eikä uhreja auteta, että hyväksikäyttö jatkuu tai että lisää ihmisiä joutuu hyväksikäytetyksi.

MISTÄ SAA APUA?
Voit soittaa lasten ja nuorten neuvontapuhelimeen maksutta ja nimettömänä. Puhelimeen vastaavat yli 25-vuotiaat aikuiset vapaaehtoiset, jotka Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on kouluttanut tehtävään. Puheluihin vastaavia aikuisia vapaaehtoisia sitoo vaitiolovelvollisuus.

Lasten ja nuorten auttava puhelin puhelin numerossa 116 111 päivystää maksutta koko maassa vuoden jokaisena päivänä, myös pyhäpäivinä. Se toimii ruotsinkielisessä numerossa 0800 96 116 ja aukioloajat ovat ma-ke klo 14-17 ja to klo 17-20.

ILMOITA LASTEN SEKSUAALISESTA HYVÄKSIKÄYTÖSTÄ
Jos pastori tai seurakunnan työntekijä on kohdellut sinua tai lastasi seksuaalisesti tai seksuaalista luonnetta loukkaavalla tavalla tai jos epäilet, että joku muu on joutunut sen kohteeksi

- on suositeltavaa, että otat yhteyttä poliisiin
- voit kääntyä tässä tarkoituksessa jonkin metodikirkon yhteyshenkilön puoleen
- voit kääntyä julkisen tai yksityisen järjestön puoleen, joka tarjoaa apua uhreille.

Yksi mahdollisuus ei sulje pois toista, vaan voit käyttää kaikkia. On tärkeää reagoida mahdollisimman nopeasti. Koskaan ei ole myöskään liian myöhäistä reagoida, vaikka hyväksikäytöstä olisi kulunut jo monta vuotta. Metodistikirkossa seksuaalinen hyväksikäyttö ei vanhene. Jos päätät ottaa yhteyttä johonkin yhteyshenkilöön, hän reagoi ilmoitukseesi nopeasti ja tehokkaasti.

Valmiustoimia on kehitetty jotta voisimme:
- ehkäistä seksuaalista hyväksikäyttöä
- tarjota apua uhrille, jos hän ei ole vielä saanut sitä.
- puututa asiaan vahinkojen rajoittamiseksi ja uusien väärinkäytösten estämiseksi.
- varmistaa, että tekijä joutuu vastuuseen tehdystä rikoksesta.

YHTEYSTIEDOT:
Piispantoimisto
office[ät]umc-ne.org

Piirikunnanjohtaja Leif-Göte Björklund
leif.bjorklund[ät]abo.fi

Kysymyksiä ja vastauksia

Kuka voi ilmoittaa hyväksikäytöstä?
Kuka tahansa - myös lapset ja nuoret. Voit ottaa yhteyttä myös verkossa, jos se on mielestäsi helpompaa. Jouduitko rikoksen kohteeksi?

Voinko ottaa yhteyttä kirkkoon nimettömänä?
Kyllä, mutta asialle voi olla vaikea tehdä mitään. Joka tapauksessa rikoksesta ilmoittavan henkilön on kerrottava, kuka rikoksentekijä on, ja annettava riittävät tiedot, jotta asiasta voidaan ilmoittaa poliisille. Voit myös ottaa nimettömänä yhteyttä poliisiin saadaksesi neuvoja siitä, pitäisikö sinun tehdä rikosilmoitus.

Minkä ikäisenä minun pitäisi lähestyä kirkkoa?
Alaikärajaa ei ole. Kun alle 18-vuotias henkilö lähestyy kirkkoa, asiasta ilmoitetaan vanhemmille (jos henkilö ei jostain syystä halua tehdä niin, yhteyshenkilö huolehtii siitä, että hänet ohjataan muiden kirkon ulkopuolisten palvelujen piiriin, joissa hänelle tarjotaan apua ja tukea).

Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun olet kääntynyt kirkon puoleen?
Jos olet kiireellisessä hädässä, yhteyshenkilö huolehtii siitä, että sinut ohjataan ammattiapuun.

Yhteyshenkilö kirjoittaa kertomuksestasi yhteenvedon, jonka sinä hyväksyt. Raportti toimitetaan sitten tutkijalle mahdollisimman pian. Yhteyshenkilö kertoo sinulle, miten asiassa edetään.

Mitä tutkija tekee?
- ilmoittaa asiasta välittömästi piispalle
- varmistaa, että saat ammattiapua, jos et ole vielä saanut sitä
- ilmoittaa vanhemmille, jos olet alle 18-vuotias ja joku muu kuin vanhemmat ovat ilmoittaneet asiasta.
- pitää loukatun henkilön ajan tasalla asian etenemisestä

Mitä piispa tekee?
- konsultoi sekä metodisteista että muista kuin metodisteista koostuvaa asiantuntijaryhmää.
- ilmoittaa poliisille kaikista rikosluonteisista tapauksista
- ilmoittaa tarvittaessa sosiaaliviranomaisille
- tapaa poliisia kuultuaan pastorin tai kirkon työntekijän, josta on tehty rikosilmoitus, ja päättää, pitäisikö kyseinen henkilö erottaa virasta tai pidättää virantoimituksesta.
- tarvittaessa tiedottaa asiasta seurakuntaneuvostolle, seurakunnalle, yhteisölle ja yleisölle.

Miksi aina poliisiraportti?
Piispa on päättänyt ilmoittaa poliisille kaikesta, mikä sisältää rikollista sisältöä, jotta poliisi voi tutkia asian. Kirkko ei halua ”tutkia itseään”. Käytännössä poliisille ilmoittaminen on usein tehokkain tapa estää uudet väärinkäytökset.

Kumpi on parempi, kääntyä kirkon puoleen vai mennä itse poliisin tai julkisen avustusjärjestön puoleen?

Toinen ei sulje pois toista. Se on sinusta kiinni. Tärkeintä on, että reagoit.

Sinun on muistettava, että jos käännyt kirkon puoleen, asiasta tehdään aina rikosilmoitus - ja jos kyseessä on alaikäinen, vanhemmat otetaan aina mukaan.

Onko pastoreilla vaitiolovelvollisuus?
Metodistikirkon pastoreilla on vaitiolovelvollisuus kaikesta, mitä luottamuksellisesti kerrotaan yksityisessä keskustelussa, ripittäytymisen tai neuvonnan aikana. Ainoa poikkeus ovat tiedot tai epäilyt lasten hyväksikäytöstä, jolloin pastori on velvollinen ilmoittamaan asiasta viranomaisille.

Entä jos asia on tapahtunut kauan sitten?
Metodistikirkon sisäisten sääntöjen mukaan hyväksikäyttö ei koskaan vanhene. Siksi rohkaisemme sinua ilmoittamaan myös useita vuosia sitten tapahtuneista tapauksista.

Metodistikirkon väärinkäytösten tutkinta
Vuonna 2013 tehtiin tutkinta Finland svenska metodistkyrkanissa ja Hurtigin lastenkodissa tapahtuneesta hyväksikäytöstä. Hyväksikäyttöön syyllistyi sama henkilö, joka ei ole enää elossa, 1960-luvulta 1990-luvun puoliväliin ulottuvalla ajanjaksolla. Tutkijana toimi PsD, psykologi Julia Korkman.
Raportin voi saada lähettämällä sähköpostia osoitteeseen:
office@umc-ne.org

LISÄÄ LINKKEJÄ:

Metodistkyrkans förebyggande riktlinjer

Frikyrklig Samverkan (FS) rf: Trygga i församlingen

The Methodist Church in Britain: Safeguarding

YHDYSVALLAT:
How to Begin Developing and Updating a Safe Sanctuaries® Policy
Safe Sanctuaries Policies and Guidelines for Smaller Congregations

TALA MED BARN OCH UNGA om sexuella trakasserier, Hem och skolas material

Tässä elokuvassa selitetään, mitä suostumus on, niin että se on helppo ymmärtää myös lapsille ja aikuisille, jotka eivät ole siitä aiemmin kuulleet.

Tässä elokuva ruotsiksienglanniksi ja nuorille.