Den andra stranden

23.11.2023 kl. 09:11
Det var inte så länge sedan som Lovisa invigde det nya bostadsområdet Drottningstranden, på den östra sidan om Lovisaviken. Den lyckade bostadsmässan i juli gav tusentals besökare möjlighet att bekanta sig med husen och området. Den nya pontonbron förenade västra och östra sidan på ett fint sätt. Planering och förberedelser tog några år.

När det gäller den andliga verkligheten finns här en naturlig anknytning till ovanstående. Människosläktet har ett nytt bostadsområde som väntar efter jordelivet. Det har stått färdigt sedan urminnes tider. I Matteus evangelium, kapitel 25 vers 34 läser vi vad Jesus säger: ”Kom, ni min Faders välsignade, och ta i besittning det rike som stått färdigt åt er från världens begynnelse.”

laneringen och förberedelserna är klara, allt är inflyttningsklart. Enligt detta kapitel kommer inflyttningen att ske efter Människosonens dom. Då när alla folk skall samlas inför honom och vi blir indelade i två grupper. ”Faderns välsignade” får gå in i det eviga riket.

Medan vi väntar på den dagen får de som dör i tro på Jesus som Guds Son vara med honom i paradiset, enligt Jesu ord till rövaren på korset. Han som bad att Jesus skulle tänka på honom när Jesus kommer till sitt rike, Luk 23:42–43: ”I dag skall du vara med mig i paradiset.”

Jesus är förbindelsebron mellan vår värld och den himmelska världen. Som han själv säger i Johannes evangelium 14:6 ”Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.” Och i de välkända orden från Johannes evangelium 3:16 säger Jesus: ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.”

Mitt hem är där på den andra stranden,
Där livets timglas ej rinner ut
Och ej till avsked man räcker handen,
Ty himlens glädje tar aldrig slut.

(Ur Psalmer och Sånger nr 749 av K G Sjölin)

Birgit Grönqvist
pastor i Metodistkyrkan