KOMMER JESUS SNART eller?

03.05.2024 kl. 09:29
Kommer Jesus snart eller kommer han alls? Den frågan är ju viktigare idag än någonsin. Alla inser väl att det är en mycket speciell tid som vi lever i. Stora förändringar har skett i vårt samhälle och i vår värld och utvecklingen går snabbt mot nya levnadsförhållanden. I Sverige har vi haft det lugnt och bra i många år med ett väl utvecklat socialt skyddsnät. Detta har påskyndat avkristningen och det inre gudsbehovet har avmattats. Men när nöden och själva döden knackar på dörren vet man inte längre vart man ska ta vägen.

 

Nu varnar försvaret för att kriget kommer allt närmre vår gränser. Ett nytt världskrig syns inte längre som någon omöjlighet. Priserna stiger och många har svårt att få ekonomin att gå ihop. Svenska folket har aldrig behövt så mycket lugnande medel som nu och det unga släktet, som inte ens vet vem Jesus är, ser ofta ingen mening med att leva, utan väljer att, på olika sätt, ta sitt liv.

Även i de flesta kyrkor har man tonat ned budskapet om synd och nåd, omvändelse och pånyttfödelse och inte minst om att vi lever i ändens tid med Jesu snara tillkommelse. De ord som Jesus riktade till fariseerna i Jerusalem är lika aktuella för oss idag, Matt. 23:37, likaså Aposteln Paulus ord till församlingen i Rom, Rom. 13:11-14.

Ibland glömmer vi att vi har en hel Bibel och läser bara NT, 1/3 av Bibeln. Då missar vi den största delen av Guds frälsningsplan. Det är som att inför ett matematiskt problem gå direkt till facit, i stället för att även lära sig hur man kommit fram till lösningen. På Jesus och lärjungarnas tid hade man bara GT och där kunde de läsa profetiorna om Messias kommande både som barn och konung. Profeten Jesaja verkade 700 år f. Kr och skrev Jes. 9:6. Profeten Sakarja verkade 400 år f. Kr. och skrev Sak.9:9. Skulle det ha kunnat beskrivas tydligare?

En dag när lärjungarna, som var väl insatta i profetiorna om Messias kommande, var ensamma med Jesus frågade de honom vad som skulle bli tecknet på hans återkomst, Matt. 24:3. Han ger dem inget besked om tid eller stund, men han lämnade dem inte i ovisshet om hur det ska se ut i världen när han står för dörren.

När Jesus sedan hade fullgjort sitt uppdrag på jorden, framför allt genom sin försoningsdöd och uppståndelse, for han tillbaka till himlen, varifrån han egentligen hade kommit vi Marias livmoder, Apg.1:9. När lärjungarna stod där och såg honom försvinna bland molnen kom änglar med budskapet att han skulle komma tillbaka på samma sätt som de såg honom fara upp. Lärjungarna gick därifrån och de upplevde inte sorg över skilsmässan, utan glädje, för de visste att han skulle komma tillbaka. Kan vi, i vår tid, också glädja oss över detta?

Jag är absolut ingen expert på detta ämne, men vill bara påminna om 3 exempel på tidstecken, som vi ser uppfyllas idag.

1. Naturen och klimatet
2. Det politiska systemet
3. Israel

1. Statistiskt har det konstaterats att det förekommit oftare och större naturkatastrofer de senaste 100 åren än någonsin, i hela världen.

T. ex jordbävningar som raserat stora områden och gjort människor hemlösa, enorma tornadon, översvämningar, tsunomikatastrofer, då många människor har dödats och stora bränder som ödelagt både skogar och bostadsområden. Många har brist på vatten, som ofta även är orenat. Temperaturförändringar försämrar förutsättningarna för växtligheten i hela världen. Luk. 21:11, 25, Upp. 8:7-11.

Orsakerna till detta anses vara alla giftiga avgaser från motorer och industrier som välfärden har bidragit till. Det arbetas på världsnivå för att informera och vidta åtgärder för att förhindra en försämring av klimatet och rädda naturen, men det är svårt att nå enighet om gemensamma åtgärder under de stora klimatmötena. För en tid sedan började FN:s generalsekreterare sitt tal, under ett toppmöte om klimatet, inför samlade världsledare med orden: ”Mänskligheten har öppnat helvetets portar”.

Många lever i fruktan över miljöförstöringen och somliga har verkligen fått miljötänkandet som sin religion, Rom. 1:25. Som kristna ska vi naturligtvis göra allt vi kan för att vårda naturen. Vi som läser vår Bibel vet samtidigt vad som kommer att ske med jorden. Ps. 51:6, Jes. 65:17-18, 2 Petr. 3:11-13

2. Vi har inte löfte om goda tider i de sista dagarna innan Jesu tillkommelse. Aposteln Paulus skriver om det till sin andlige son Timoteus. i 2 Tim 3:1-5. ”Människorna kommer att vara egenkära, skrytsamma, stolta, hånfulla, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, kärlekslösa, oförsonliga, skvallriga, obehärskade, råa, fientliga mot det goda, falska, hänsynslösa och högmodiga”o. s. v. 

Den verkliga grogrunden för det Jesus förutsäger i Luk. 21:9-10, 12 och som vi ser hända idag, finns alltså egentligen i människors hjärtan. Jesus beskriver det också i Mark. 7:21-22. Det är där det börjar.

Idag varnar försvarsmakten för att kriget börjar närma sig Sveriges gränser och uppmanar oss till beredskap. Det spekuleras också om ett nytt världskrig. ”Folk ska resa sig mot folk och rike mot rike” säger Jesus. Det innebär alltså strid, inte bara mellan länder utan också mellan folkgrupper, vilket vi kan bevittna idag.

Ny VÄRLDSREGERING, VÄRLDSEKONOMI, VÄRLDSRELIGION

På högsta nivå bl. a. i FN arbetar man, som man tror, för fred. Eftersom det oftast är politiska, ekonomiska och religiösa konflikter som orsakar krig, har man en plan för en ny, en mera stabil, mera human och mera rättvis världsregering. Genomförandet av ”Agenda 20-30” fortgår och när den genomförts ska det inte vara mera krig i världen, ingen fattigdom eller sjukdom. Det blir ett paradis, men utan Gud. Det liknar de tankar och föresatser som ledde till byggandet av Babels torn, efter syndafloden. Både deras forntida och våra nutida planer var, och är, dömda att misslyckas. 1 Mos. 11:1-9. Det är märkligt att se att EU-parlamentets byggnad i Bryssel är som en kopia av Babels torn.

I Uppenbarelsebokens 13:e och 14:e kapitel kan vi läsa om aposteln Johannes uppenbarelse om hur en ny världsordningen kommer att se ut, vid tidens slut. Det måste till en diktator som ska stiga fram hur folkhavet. Han kallas vilddjuret och draken. Bibeln benämner honom som Antikrist = mot eller i stället för Kristus och som kommer att häda den levande Guden. Han ska bli avgudad och tillbedd av alla jordens innevånare, eftersom han kommer att ordna upp både politiken och ekonomin i världen.

Från början kommer han att verka som världens räddare, men så småningom kommer han att visa att han är en djävulsk förtryckare. Då blir det inte lätt att vara kvar på jorden. Upp.13:1-8. Hans geografiska ursprung kan ev. spåras i vers 2. Idag kan vi redan se att vi är på väg mot ett kontantlöst samhälle och inom kort kan man, med hjälp av IT-tekniken, spåra varje individ, i hela världen, på alla områden i livet, vers 16-18.

Vid sin sida ska Antikrist han ha en religiös ledare, som kommer att skapa en ny världsreligion, vers 11-15. Obs! ”Det hade två horn som ett lamm, men talade som en drake.” När han kommer gäller det alltså att vara vaken och kunna avslöja honom, hur fint han än talar.

Vad som händer idag är att ledare, på högsta nivå, för världens alla religioner, med stöd av påven, arbetar för att genomföra ett interreligiöst system under temat:”The universal coming good” (”Det universiellt, gemensamma goda”) Det handlar om synkretism (religionsblandning), en postmodernistisk världsreligion.

Grundtanken är då att det inte finns några absoluta sanningar, utan att man kan komma samman mellan religionerna och flera sanningar kan samsas tillsammans. Man ska förenas i det goda som finns i alla religioner. Därför kan man samla alla religioner för gemensam tillbedjan och be till vem man vill. All extremism, ska bekämpas. Det betyder t. ex. att den som hävdar att Jesus är enda vägen till Gud enl. Apg. 4:12, är extremist. Det finns kyrkliga ledare i Sverige idag som stödjer och bidrar till dessa åsikter.

3. Visst är det märkligt att ett land som inte är större än Småland kan fånga alla människors blickar oberoende av deras sociala eller politiska ställning, deras historiska eller vetenskapliga kunnande. Det handlar om Israels vara eller inte vara. Vad som händer där får ofta de största rubrikerna i massmedia trots alla, stora, avgörande, revolutionerande händelser, som berör hela världen. I övrigt.

Det vi kan konstatera när vi läser vår Bibel är ju att judafolkets betydelse inte har upphört, utan kommer allt mer i fokus under ändens tid och desto mer vi närmar oss Jesu tillkommelse. Den mest tydliga profetian som går i uppfyllelse framför våra ögon i vår tid har Jesus uttalat och finns i 3 av evangelierna. Vi kan läsa från Luk 21:25-33.

Fikonträdet är ju symbolen för Israels folk. Det märkligaste av allt är att detta folk, som har varit förskingrade i 2000 år har kunnat bevara sin identitet, var de än har bott på denna jord. Detta unikum måste ha sin orsak i deras utkorelse. Det var i detta land och detta folk som Gud hade utvalt för världens frälsare Jesus Kristus att födas.

Det började med Abraham, att Gud gav honom löfte om att de skulle vara hans egendomsfolk och få det land som Gud ledde honom till. 1 Mos. 12:1-9, 13:14-16.

Sedan har flera profeter i GT beskrivit hur den tid skulle komma då de åter skulle församlas och få tillbaka landet. Det skedde alltså 1948. Då började landet att knoppas och sedan dess vet vi hur det har utvecklats. Jes. 60:8, Hes. 36:37. Staterna rumt omkring har från början försökt att utrota staten Israel, men kommer aldrig att lyckas. Idag är de en stötesten för hela världen. Sak. 12:1-3, Luk 21:20-22. Samtidigt kan vi konstatera att den forskning, som ständigt pågår på alla områden i Israel ger kunskap som blir till hjälp för stora delar av världen. 1 Mos 22:15-18.

En av många profetior bland judafolket, som just nu går i uppfyllelse är vad som står i Matt. 23:39. Just nu pågår en väckelse bland judar över hela världen då man vaknat upp över att Jesus är Messias. Messianska församlingar växer upp. som svampar ur jorden.

AVSLUTNING
Varför har jag gett mig på detta stora och svåra ämne med min bristfälliga utläggning? Orsaken till det är att jag känner ett ansvar för att påminna om att vi lever i ändens tid och att tiden är kort innan Jesus kommer tillbaka, som han har lovat. Det finns massor av undervisning om detta på nätet, men jag anar att just jag kanske når en annan eller egen läsekrets.

Det viktigaste just nu är att vi ALLA har en personlig relation till Jesus Kristus. Det är enda förutsättningen för att vi ska vara redo när han kommer för att hämta dem som hör honom till. Mitt slutord är från 1 Tess. 4:13-18. MISSA INTE DET!!!!

Anita Grantinger

Perfect timing

Den här våren liksom alla andra år har jag fascinerats av vitsipporna. Inte bara för den hisnande skönheten i de vita tuvorna och ibland hela fält mellan de ännu kala trädstammarna. Om jag skulle tvingas att göra en rankningslista över de vackraste naturscener jag sett, tror jag nästan vitsipporna skulle ta första platsen. Men det är också tajmingen som fascinerar mig. Det är just nu som vitsipporna har sin chans! Om de inte skulle förstå att dyka upp nu skulle de inte ha en chans. Här handlar det verkligen om ”perfect timing”.Läs mera »
16.05.2024 kl. 08:45

Fahrenheit och Bibeln

Guy Montag är brandman som rycker ut när det kommer alarm om att någon har gömt undan en skönlitterär bok. I det framtida samhället som Ray Bradbury tecknar i sin dystopiska bok Fahrenheit 451 anses det nämligen ohälsosamt att läsa. Brandkårens uppgift är inte längre att släcka bränder utan att bränna upp all litteratur. De som har svårt att låta bli att läsa sänds på omskolning! Bokens titel syftar på den temperatur som behövs för att papper ska brinna. Men vad har det med Bibeln att göra?Läs mera »
10.05.2024 kl. 08:25

Församlingen - en borg och en tillflyktsort

I oktober 2023 var Bernt och jag i Dubrovnik, en stad i Kroatien, där vi bland annat levde nära en stadsmur ca 2 km lång och på sina ställen 25 meter hög. Jag blev oerhört fascinerad av den borgen. Den påminde om beskydd och trygghet.Läs mera »
11.03.2024 kl. 16:35

Tro, hopp och kärlek

Vi står igen inför en ny jul och ett nytt år. De flesta av oss tycker att året rann iväg, medan andra minns tiden som långa ensamma dagar. Läs mera »
21.12.2023 kl. 20:53

Träkorset

Det var i de tiderna som vi var vintrarna i Thailand. De första åren var det bara spännande. Vi bodde i en by utanför Hua-Hin med ett femtiotal andra finländare. I början byggde vi upp vårt lilla finska samhälle, vi planerade och planterade. Vi åt tillsammans om kvällarna på olika små lokala matställen och vi gjorde utfärder på våra mopeder. Läs mera »
07.12.2023 kl. 08:47

Den andra stranden

Det var inte så länge sedan som Lovisa invigde det nya bostadsområdet Drottningstranden, på den östra sidan om Lovisaviken. Den lyckade bostadsmässan i juli gav tusentals besökare möjlighet att bekanta sig med husen och området. Den nya pontonbron förenade västra och östra sidan på ett fint sätt. Planering och förberedelser tog några år.Läs mera »
23.11.2023 kl. 09:11

Knutar och hål på vår stickning?

Jag har nyss börjat sticka en tröja och är alltså helt nybörjare inom detta med stickning. Jag är full av beundran inför personer som klarar av att sticka fina tröjor med invecklade mönster. Läs mera »
17.11.2023 kl. 19:12

Basics för en bra predikan.

En av mina passioner är att försöka träna människor att dela ord från Gud som berör, att predika. Det är ju därför vi är här som Guds folk. Här ska du få mina basics, hoppas du har nytta av dem!Läs mera »
26.10.2023 kl. 21:34
Herrens måltid del II

Bordet är dukat

När lärjungarna kom fram till Jesus och frågade: ”Var vill du att vi skall ordna för påskmåltiden åt dig?” Matt 26:17 var det den naturligaste sak i världen. Det var ungefär som när vi frågar våra vänner emot slutet av året: Var ska ni fira jul i år? Det var en del av samhällets och människornas årsrytm. Och det representerade grunden för det judiska samhället. Jesus hade dessutom något speciellt i tankarna för den här påskmåltiden, sin sista måltid (The Last Supper).Läs mera »
02.11.2023 kl. 08:48
Herrens måltid del I

Vad handlar det om?

I Lutherska kyrkan firas det varje söndag. Många frikyrkoförsamlingar firar det en gång i månaden, gärna första söndagen i månaden. Alla vet att det är nattvarden och kan konfirmationssvaren på frågan om vad det är. Men faller den bort en månad i en metodistförsamling verkar det inte vara någon som saknar den. Och ju längre man funderar desto mer osäkra blir svaren. Vad handlar det egentligen om?Läs mera »
27.10.2023 kl. 08:47

Vilka tankar får slå rot?

I vår hjärna far flertalet tankar genom systemet, varje dag. Du och jag bestämmer vilka tankar som får utrymme i oss. Tankarna är början på allt.Läs mera »
20.10.2023 kl. 14:42

Uthållighet

Uthållighet är ett svårt ord. Speciellt om man är en projektinriktad person. Men Ordet lyfter fram det igen och igen. Låt oss därför se lite på det.Läs mera »
06.10.2023 kl. 11:40

Att gråta och få bli tröstad

För de flesta av oss är livet inte alltid roligt eller enkelt. Ibland händer sånt som gör oss ledsna eller kanske hotar knäcka oss. Vi ser detsamma i urkyrkan, ofta i en mycket värre form. De är med i ett framgångsrikt arbete men omständigheterna är ytterst krävande. Apostlarna förföljs och dödas på grund av tron. Läs mera »
14.09.2023 kl. 10:20

Det som måste förändras

Vi längtar efter att se Guds rike beröra människor. För mig är den avgörande tanken: I allt det vi gör som församlingar: vad kan och bör förändras, med jämna mellanrum, för att vi ska kunna vara ett attraktivt, fungerande och effektivt redskap i Guds rike? Vad måste bevaras orört för att inget avgörande skall gå förlorat? Läs mera »
14.08.2023 kl. 15:02

På knä

Där jag vanligen rör mig ser jag inte ofta människor på knä i bön. Men under våren började tanken attrahera och jag kom tillbaka till den många gånger. Och jag tänker på uttrycket: ”Kneeling to pray often is what gives you the strength to stand”. På svenska ungefär: Bön du gör på knä ofta ger dej kraft att stå.Läs mera »
20.07.2023 kl. 09:12

Äntligen funnen!

I augusti för snart tre år sen åker kollegan Jori, som också är pastor, till nationalparken i Tiilikkajärvi i mellersta Finland för att få uppleva fyra dagar av ensamhet och tystnad i vacker natur innan semestern är slut och arbetet igen sätter igång.Läs mera »
22.06.2023 kl. 09:06

Du hinner inte?

I Bibeln finns flertalet allvarliga texter, en av dem har jag levt med under en längre tid nu. Överlag tycker jag att det kan vara bra att stanna hos en text en tid så att så många aspekter som möjligt får tala. Det finns nämligen ofta mycket mer i ett bibelord än det vi de första gångerna ser.Läs mera »
25.05.2023 kl. 13:59

Guiden

Det händer allt som oftast att en av stadsdelens guider kommer gående uppför backen till Kristuskyrkan i Främre Tölö i Helsingfors. Efter sig han en grupp intresserade människor, alla med blickarna uppåt utefter den typiska arkitekturen från sent 1920-tal. Guiden pekar och förklarar historien och vad som är vad. Och efter en stund går de vidare. Det är bra att ha en guide i livets villervalla – både för att upptäcka rikedomarna och för att hitta rätt! Det leder mina tankar till ett guldkorn…Läs mera »
12.05.2023 kl. 20:00

David och grottan

Adullams grotta, en plats som nämns i första Samuelsboken, låg i Juda bergsbygd, i ett ingenmansland mellan Juda och filistéernas område. Det var ett underjordiskt grottsystem av kalksten ca 10km från Betlehem. Grottan låg på en höjd, omgiven av landskapet.Läs mera »
28.04.2023 kl. 11:24