Kambodja

Arbetet i Kambodja kring landsbruksutveckling och hälsa inleddes 2004. Det första projektet tog slut 2011 och det andra projektet, även det med UM:s medel för utvecklingssamarbete, inleddes i början på 2015 och avslutades i slutet av 2017.

Insamlingen lyckades mycket väl, under alla projektåren samlade vi in själva 50 500 euro och fick i statsbidrag nästan 254 000 euro, totalbudgeten under projekttiden blev just dryga 300 000 euro.

Kambodja har under de senaste åren drabbats av svåra översvämningar och torka p.g.a. ökade klimatförändringar. Ca 90 % av jordbrukarna på den kambodjanska landsbygden är beroende av regn för odling av ris. I och med klimatförändringarna har det redan osäkra utfallet av skörd lett till ytterligare osäkerheter vad gäller mat, vilket i sin tur lett till undernäring, ökad fattigdom och skulder. CHAD (Community Health and Agricultural Development), har under flera år arbetat i Kambodja med bl.a. ris- och kobanker, inkomstrelaterade aktiviteteter och hygienupplysning. De har lagt märke till att flera jordbrukare haft problem med att försörja sina familjer och betala tillbaka de lån de fått från risbankerna.

Målet är att ge jordbrukarna praktisk undervisning i Integrated Farmin System (IFS) som fokuserar på hur de skall hantera den ökande klimatförändringen och därmed kunna försörja sig själva och sina familjer. Grupper på 25 personer kommer att bildas, där varje grupp får tillgång till höns och frön för odling.

Man kommer att göra upp manualer, bilda grupper och utbilda dem inom IFS och hur man kan anpassa sig till klimatförändringar. Grupperna kommer att få besöka varandra och dela med sig av sina erfarenheter och lära sig av dessa. Grupperna kommer även att utvärderas.

P.g.a. fattigdom, brist på utbildning och traditionella föreställningar saknar jordbrukarna praktisk kunskap om hur man skall ta hand om djur och skörd speciellt i och med de klimatförändringar som sker. De vet inte hur man t.ex. väljer ut rissorter som klarar torka eller översvämningar och därmed går lätt hela skörden till spillo. Flera barn har inte ens kunnat avsluta grundskolan och därmed ökar analfabetismen från en generation till en annan.

IFS skall hjälpa jordbrukarna att bli mera självförsörjande, vilket minskar fattigdomen på sikt och ger familjer på landsbygden en framtid.

Med hjälp av mikrolån och understöd har byagrupper fått möjlighet till investeringar för att förbättra odlarnas situation gällande t.ex. bevattning av odlingsmark och arbetsdjur, ris- och djurbanker samt småföretagsverksamhet i 97 olika samhällen. Som planerat har projektet utökat familjernas odlingsmöjligheter och inkomster i de flesta av byagrupperna. Risbankerna har 78 224 kg ris i lager att låna till 496 familjer under de tider på året när man inte har eget ris att tillgå.

Mikrolånsprogrammet har ökat medvetenheten hos människorna om vikten av regelbundet sparade och samarbetet kring lånen för att förbättra den egna ekonomiska situationen. 88 mikrolånsgrupper kunde öka lånekapitalet med 38 % eller från 100 742 USD till 139 153 USD på ett år. 1146 fattiga familjer har haft tillgång till dessa lån med låga räntor. Hälsoprogrammet har hjälp 2 757 familjer till bättre hälsa genom förbättrad hygien.

Läs mera på:
Facebook: Metodistkyrkans mission
http://umccambodia.org/chad/
http://umccambodia.org/gbgm-staff
Facebook: Community Health & Agricultural Development (tidigare: CHAD-teamets egen blogg: http://chad-cambodia.blogspot.com/)

Tropical microbe world: http://bokashi.blogspot.com/

Kenya

UTVECKLINGSAMABETSPROJEKT
Planeringsskedet av arbetet i Kiambu startade år 2003 medan det egentliga projektarbetet kom igång 2005. Undervisningen började i maj 2008 (i de byggnader som var färdiga). Populärast är datorutbildningen, därefter skräddarlinjen, kocklinjen och hårfrisörlinjen. Yrkesskolan Word of Faith Community College stod på egna ben efter utgången av 2011. Många av de utexaminerade har startat egna småföretag och t.o.m. anställt andra.

Staden Kiambu ligger ungefär 15 km nordost om Kenyas huvudstad Nairobi. I området odlas det mesta av landets största exportvaror, kaffe och té. Trots det är ungefär 50 % av befolkningen arbetslös. Yrkesskolan vill ge ungdomar från familjer utan ekonomiska resurser en vidare utbildning efter avslutad grundskola. Verksamheten bedrivs idag på ett professionellt sätt och goda resultat har uppvisats, både ifråga om placering på arbetsmarknaden och inom privatföretagarbranschen.

Ett problem är emellertid rekryteringen, eftersom skola saknar internat. Endast en rekrytering inom en radie på 10 km kan komma ifråga, eftersom transporter (ekonomi) och tid begränsar elever med längre skolväg. En större volym i elevmängden påverkar samtidigt skolans självförsörjning genom små men välbehövliga skolavgifter. De administrativa kostnaderna sjunker då också per elev. Yrkesskolan har funktioner som inte ännu fullt ut tagits i bruk pga att de kräver större volym. Sådana är t.ex. matsalen, caféet och utställningsrummet (för egen produktion).

Projektmålet är att ge skolan inkvarteringsfaciliteter som möjliggör rekrytering på större område. Behovet finns eftersom ingen annan institution erbjuder samma möjligheter till praktisk utbildning för människor med sämre ekonomiska förutsättningar.

Ett internat uppförs på den mark som redan inför det förra projektet anskaffades för yrkesskolan. Infrastrukturen för såväl vatten och avlopp som el finns redan tillgänglig på området.

Intresset för volontärarbete i Kenya har fortsatt, vilket är mycket glädjande. Både enskilda volontärer och flera gymnasieklasser har jobbat på bygget med yrkesskolan. Inom rådet är vi glada att vi kan erbjuda volontärjobb inom våra projekt och hoppas att kännedomen om möjligheterna till volontärjobben ökar.

Bernt Klockars har varit ansvarig för att också endel skolors dagsverksinsamlingar ska kunna användas till projektet. Inbjudna gäster från Kenya besökte dessa skolor hösten 2015.

Totala projektbudgeten för år 2017-18 var 216 400 euro, varav självfinansieringen metodistkyrkan stod för var 35 100 euro medan UM stod för resten. Pga. att vi inte beviljades fortsatt statsunderstöd efter 2019, avslutades projektet för vår del det året. I Kenya bygger man nu i långsam takt färdigt allteftersom pengarna räcker till, bottenvåningarna är i bruk på internatet, trots att de översta våningarna inte är färdiga.

Mer info:
På Facebook: Metodistkyrkans mission
På Frikyrklig Samverkan r.f.:s hemsida

 

 

Artikel

Mod trots stormen

År 1873 skriver Horatio Spafford sången ”It is well with my soul”. Innan han gör det händer tre dramatiska saker i hans liv. Hans fyraårige son dör i den stora branden i Chicago och samtidigt blir han själv ruinerad. Två år senare planerar han att åka till Europa med sin familj. I sista stund skickar han familjen på en båt tidigare medan han själv ska fixa några saker relaterade till det ekonomiska nederlag han just upplevt. På Atlanten krockar skeppet på vilket frun och barnen finns och Spaffords alla fyra döttrar dör. Frun, som räddas, skickar honom ett telegram med orden ”Saved alone”. Kort därefter, när Spafford reser för att träffa sin sörjande fru, blir han där på Atlanten inspirerad att skriva nämnda sång. Läs mera »
10.01.2022 kl. 11:11

Vem har helhetssynen? Och tillgång till en kraft och ett hopp som kan bryta dödläget och sätta ord på vår dröm om en rimligare värld?

Polarisering är en ohyra. Förr räckte det med att man brottades med grannens pojke så hade man det. Idag räcker det med att titta på amerikanska nyhetssändningar eller hamna i ”fel” tråd på sociala medel så har man fått det. En svårare ohyra att handskas med. Tvånget att ta absolut ställning, för eller emot, ja eller nej. Den påtvingade och destruktiva polariseringen. Läs mera »
29.12.2021 kl. 09:37

Bakåt eller framåt?

För några månader sedan fick jag till min stora glädje tag i ett exemplar av den ABC-bok jag hade när jag var liten. Skatten fanns på ett antikvariat i Sverige och eftersom jag många gånger tänkt på den under alla dessa år beställde jag den. Det jag insåg när jag fick hem boken är att man i minnet väldigt lätt förskönar bilder från det förgångna. Läs mera »
28.11.2021 kl. 11:11