Vi kan ta det så olika

16.12.2022 kl. 20:00
Jag gick på Mannerheimvägen en eftermiddag i december för några år sedan. Julbelysningen på Sokos påminde om att Julen står för dörren. Jag hade just varit i en butik, och jag log för mej själv, eftersom julsångerna hade varit så härliga att lyssna till. På gatan kom tre ungdomar från vår ungdomsklubb ”Basic”. Vi stannade för att byta några tankar. ”Och här går du och julstressar”, sade en av pojkarna. Jag blev häpen.

”Inte stressar jag alls!” svarade jag. Men han gav sig inte. Han var övertygad om att alla vuxna stressar inför julen.

Så jag förklarade för honom varför jag inte stressade: ”Jag går här och njuter av julbelysningen, som skimrar så vackert i mörkret. Och i butiken sjöng jag med i några av julsångerna – och nu gick jag här just och sjöng för mej själv Härlig är jorden.”

Pojken tittade lite förundrad på mej. Jag förklarade att visst har jag mycket att göra inför julen, men det är sådana fina saker som att gå med julblommor och baka pepparkakor med mina barnbarn. Det är saker som känns meningsfulla och givande. Och allt får sitt innehåll och sin glans av att vi snart får fira Jesu födelsedagsfest.

När vi skildes åt försäkrade jag ännu för ungdomarna: ”Ni behöver inte oroa er för mej. Jag stressar inte. Jag faktiskt njuter av den här underbara tiden före jul!”

Och det var ju en underbar tid, när Guds Son kom till världen. Han kom till oss – och han kommer aldrig att lämna oss! Det som ängeln sade till de förskräckta herdarna är något som vi dagens människor verkligen behöver få höra: vi behöver inte vara rädda! Jesus har kommit till oss!

Det är orsak att fira och glädjas i adventsmörker – och sedan – och sedan – alla dagar vi får.

Vi ska sjunga julsånger – inte för stämningens skull, utan för budskapets skull. Det är ett så underbart budskap.

Vi ska ära Gud med våra liv, våra ord och våra sånger.

Vi kan memorera något av julprofetian i Jesaja 9. Till exempel detta:

Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram - - -Ty ett barn har fötts, en son är oss given. Väldet är lagt på hans axlar, och detta är hans namn: Allvis härskare, Gudomlig hjälte, Evig fader, Fredsfurste…

Så vi stressar inte. Vi tackar och gläder oss. Ty ett  barn har fötts!

Kaikka Växby

Foto: Aleksanterinkadun joulukatu 1950-luvulla by Museiverkets Bildsamlingar The Picture Collections

Hans Växby