Fadderbarnsverksamhet

Från år 1974 har Finlands svenska metodistkyrka haft fadderbarn i Indien. Fram till 2019 har över 60 barn fått stöd för sin skolgång, ofta i över 10 år. Allt började med att en ung man, Hans Stigzelius, reste till Indien och till en liten by i landskapet Andhra Pradesh. Där blev han bekant med en pastor Frederick, Vijaya Fredericks numera avlidne man.

Flera barn i byn fick efter resan finländska faddrar och sedan dess har fadderbarnsverksamheten fungerat. Sedan många år tillbaka samarbetar vi med den finskspråkiga metodistkyrkan där intresset är lite större än inom vår kyrka och för tillfället får ca 150 barn understöd för sin skolgång. Antalet faddrar är något mera, eftersom man har möjlighet att dela på kostnaderna om man vill.

Ägg- och mjölkprojektet i Indien har omformas. Under många år har man turats om att dela ut ett glas mjölk och ett ägg till de allra minsta barnen i byn Nellipudi. Redan under ett par års tid har antalet nyfödda barn minskat i byn och barndödlighet pga undernäring förekommer inte mera. Nu har det har också varit svårt att hitta någon som tar helhetsansvaret i byn för utdelningen och därför togs beslutet att avsluta projektet. Ifall det finns behov, kan de allra fattigaste familjerna bli delaktiga i fadderprojektet före barnet börjar skolan.

I fortsättningen kommer vi att understöda luncher vid Bethel Missions kristna skola i Chennai. Det är nödvändigt pga av flera orsaker. Eleverna i skolan kommer från verkligt fattiga familjer i slumområdet Kolathur och det skulle vara viktigt att de kunde få åtminstone ett varmt mål om dagen. En annan orsak är att staten inte ger bidrag till skolor som inte serverar lunch och därför de flesta skolor i området lunchservering, vilket har medfört att man förlorat en del elever när lunchen tidigare saknades.

Video från 2018

Mer info om övriga projekt i Indien

E-post: dev.aidcoordinator@metodistkyrkan.fi, mer info om fadderbarnsprojektet, som koordineras av MKU: cata@mku.fi

 

Artikel

Du kan vara med och hjälpa utsatta barn i Tanzania

Tanzania har under många år varit ett av de länder där Finlands svenska Pingstmission r.f. (FSPM) verkar. Åtskilliga människor har under åren fått hjälp till ett bättre liv tack vare understöd som kanaliserats via FSPM. Projektet, som är insamlingsmål för Frikyrklig samverkans (FS) rf ekumeniska ansvarsvecka år 2024 bär namnet Maisha bora (swahili), vilket också betyder ungefär ”ett gott liv”. Det är ett fortsättningsprojekt som pågår under åren 2023-2026, där målsättningen är att utsatta barn och ungdomar ska få ett gott liv bland annat genom att erbjudas skolgång, hälsovård och olika typer av hjälpmedel. Ungdomar kan också få hjälp till självhjälp då de grundar små företag som gör att de kan försörja sig. Även informationsarbete är en viktig del av projektet.Läs mera »
16.10.2024 kl. 20:15

UMC General Conference Wrap-Up (2024)

Upplev kraften av enighet och hopp när delegater från den världsomspännande metodistkyrkan (UMC) samlades till generalkonferens för att fatta historiska beslut och anamma ett förnyat fokus på mission och lärjungaskap. Kolla på en tio minuters video med korta klipp från generalkonferensen.Läs mera »
11.10.2024 kl. 08:01

Vi välkomnar nya medarbetare

Från och med september har vi tre nya utnämningar i metodistkyrkan. Vi välkomnar de nya lokalpastorerna Peter Vidjeskog i Jakobstad och Emmanuel Aqua i Vasa samt Nils-Gustav Sahlin som utnämndes till distriktsföreståndare.Läs mera »
08.10.2024 kl. 08:42

Ekumeniska ansvarsveckan är snart här igen!

Kyrkornas gemensamma människorätts- och ansvarskampanj Ekumeniska ansvarsveckan firas 20-27 oktober 2024. Temat i år är Skapade till Guds avbild. Ansvarsveckan 2024 kommer att fortsätta med temat en hållbar framtid, med fokus på det 10:e målet för hållbar framtid, som är att minska ojämlikheter. Vi är alla skapade till Guds avbild, på vårt eget sätt. Det innebär att ingen är mer värdefull eller viktig än någon annan. Ändå diskrimineras människor på olika grunder. Här kan kristna och kyrkorna vara förändringsagenter. Bakom all förändring ligger först självrannsakan och läkning, och sedan förmågan att vägleda och uppmuntra andra till positiv förändring.Läs mera »
07.10.2024 kl. 16:03

Vad är tunnlar för?

När jag nu gjort min långa resa, med bil, genom stora delar av Balkanhalvön och passerat Österrike, Slovenien, Kroatien, Montenegro och Albanien genom ca 50 tunnlar, för att komma till Kosovo, som jag känner som mitt andra hemland, har jag fått många tankeställare.Läs mera »
02.10.2024 kl. 08:37

Volontärteamledaren delar med sig av viktiga minnen och ögonblick

Mary Beth Zollars från Christ UMC deltog i sista minuten i den första missionsresan till Nyadire 2006. När hon och de andra medlemmarna i teamet kom hem efteråt bestämde de sig för att bilda The Nyadire Connection. Mary Beth blev ledare för flera TNC-program och i juni gjorde hon sin 19:e resa till Nyadire! Teamet på 10 personer fokuserade på ett antal aktiviteter: handledning, mentorskap och lek med barn på Home of Hope; hjälp med distribution av förnödenheter till studenter genom Home of Hope Outreach; hjälp med att organisera glasögonförvaring; hjälp med projekt på barnhemmet och runt missionen; deltagande i matdistribution; lektioner för Hearing Innovation-studenter; granskning av andra TNC-program; och utökning av Coding Club. När Mary Beth, teamledaren, återvände hem delade hon med sig av berättelser och foton om var och en av sina medresenärer, även Hanna och Tuomas Rosqvist från Finland. Läs mera »
30.09.2024 kl. 13:19

Klickbildning eller ett kungarike av fred och glädje

Jag bor intill en park med en lekplats för barn. Jag passerar lekplatsen tre gånger om dagen när jag är ute med hunden. Särskilt på helgerna är det liv och rörelse i lekplatsens sandlåda när barn och föräldrar är där. ”Baka, baka liten kaka”, är vad jag hör från sandlådan. Sandkaksbaket är i full gång och den bästa ingrediensen är fuktig sand, då blir kakan en succé.Läs mera »
26.09.2024 kl. 07:51

Metodisterna samlades i Göteborg

Metodisternas världsråd (World Methodist Council) samlar metodistfamiljen till en världskonferens (World Methodist Conference) vart femte år. I år sammanträdde konferensen för 22:a gången den 13-18 augusti i Göteborg. De 1100 deltagarna kom från 80 olika länder. Läs mera »
13.09.2024 kl. 14:06

Wesleyan Theology in Europe

”Wesleyan Theology in Europe” av Jørgen Thaarup finns nu tillgänglig online! Denna nya utgåva, som har utarbetats under ledning av Europeiska metodistrådet, ger en grundlig genomgång av wesleyansk teologi med John och Charles Wesley från dess ursprung i Storbritannien till dess spridning över Europa. Läs mera »
10.09.2024 kl. 21:35

Responsblankett för årskonferensen

Ge din respons på årskonferensen före den 7.9 via länken nedan. Tack på förhand!Läs mera »
30.08.2024 kl. 11:27